Energieleverancier trouw blijven of toch overstappen?

Overstappen om geld te besparen wordt steeds populairder, zeker met de verschillende energie acties die veel energieleveranciers bieden. De leveranciers adverteren vaak met dit soort energie acties om nieuwe klanten te werven. Deze acties bestaan uit kortingen, cadeaus of cadeaubonnen. Deze energie acties gelden helaas niet voor huidige klanten. Is het daarom handig om te overstappen of kan je toch beter je energieleverancier trouw blijven? De afweging lees je hieronder.

 

Elk jaar overstappen

Als je eenmaal bent overgestapt op een jaarcontract dan is het goedkoopst om elk jaar opnieuw over te stappen en te profiteren van de verschillende energie acties. Het contract dat wordt aangeboden om te verlengen na een jaar is vaak zeer ongunstig omdat de energieleverancier de verschillende tarieven flink omhoog doet. Hiermee willen ze compenseren met het lage tarief uit het eerste jaar. Vaak zien huidige klanten van een energieleverancier geen korting of andere energie actie voor hun loyaliteit en gaan daarom op zoek naar een andere energieleverancier.

 

Aanbod om te verlengen

Er zijn wel energieleveranciers die werken met een verlengingsaanbod als energie actie. Je krijgt dan een energiecontract met actietarieven. Net als nieuwe klanten kan de bestaande klant dan korting krijgen en gebruik maken van een aantrekkelijk tarief. Maar nieuwe klanten zijn altijd goedkoper uit omdat zij vaak nog extra korting aangeboden krijgen voor het afsluiten van het contract.

 

Naast het verlengingsaanbod krijgen trouwe klanten van de grotere energiebedrijven vaak verschillende voordeelacties en kortingen op producten waarmee je energie bespaart. Denk bijvoorbeeld aan slimme thermostaten of duurzame lampen.

 

Het beste om te doen

Het beste om te doen is om elk jaar de verschillende contracten te vergelijken. Hierdoor kom je er vanzelf achter of het voordeliger is om over te stappen of om toch te blijven. Daarnaast is jaarlijks een nieuw cadeau van een energie actie natuurlijk een leuk meegenomen gegeven.