Hunebedden en Friezen

Koeien in de wei, lange uitgestrekte akkers en weilanden, huizen met een rieten kap en boeren op trekkers. Het Noorden van Nederland kent veel kenmerkende eigenschappen. Het noorden van Nederland bestaat uit de drie provincies Friesland, Drenthe en Groningen. Deze provincies hebben ook allemaal weer hun eigen kenmerken en normen en waarden maar zijn in sommige aspecten toch ook erg hetzelfde. De provincies zijn allemaal aangrenzend aan elkaar.  

Friesland kenmerkt zich sterk door de Friese taal. Dit wordt door de meeste friezen gesproken en begrepen. De taal is een belangrijk onderdeel van de sterke band die de inwoners hebben met het culturele erfgoed van de provincie. De meeste friezen verstaan en spreken ook algemeen Nederlands. Let wel op als je ooit in Friesland bent: sommige plaatsnamen en steden hebben een aparte Friese naam. Schrik dus niet als je een heel andere plaatsnaam te horen krijgt in bijvoorbeeld Sneek. Het Fries is verwant aan onder andere het Duits, Nederlands, Engels, Limburgs, schots en Afrikaans. In Nederland en Duitsland wordt het Fries erkent als een officiële taal. 

Drenthe is één van de groenste provincies van Nederland. omdat de provincie maar liefst 1400 kilometer aan fietspad heeft, kun je Drenthe het best verkennen met de fiets. Het staat bekend om de 52 hunebedden die bewaard zijn gebleven. Drenthe telt er 52. Tot op de dag van vandaag weet niemand hoe de vroegere bewoners deze enorme, zware zwerfkeien op elkaar hebben kunnen sjouwen. Bij opgravingen rond en in de hunebedden, zijn nooit skeletten gevonden. Deze zijn helemaal vergaan na al die duizenden jaren. 

Wil jij ook de hunebedden, de Friese taal en de rieten daken opzoeken? Er zijn een heleboel leuke herbergjes en B&B ’s te vinden. Hier kan je voor een leuke prijs één of meerdere nachtjes verblijven zodat je optimaal van het mooie Noorden mee kan maken.