Veren voor garagepoorten controleren en vervangen

Veren zijn essentieel voor de werking van je handbediende of elektrische garagepoorten en deuren. Is er een veer kapot of gesprongen? Dan gaat je deur niet meer open of dicht. Forceer niets, want zo kun je het probleem erger maken of jezelf onnodig in gevaar brengen. Werken de veren niet naar behoren? Dan komen zowel de motor als de kabels onder grote druk te staan. Dit leidt niet alleen tot extra slijtage, maar kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Het is daarom enorm belangrijk om de torsie- of trekveren tijdig te vervangen.

Een goede veerspanning

Om de garagepoorten soepel te laten lopen is het belangrijk dat de veerspanning goed is afgesteld. Een juiste veerspanning zorgt ervoor dat uw garagepoort eenvoudig kunt openen en sluiten, ook handmatig. Nog een andere belangrijke reden van een goede veerspanning is dat het ervoor zorgt dat het systeem in balans is. Na verloop van tijd verandert de bij installatie ingestelde veerspanning door veelvuldig gebruik van de sectionale poort. Het is slecht voor de motor en zelfs onveilig om die veerspanning niet te laten bijstellen. Als u gebruik maakt van een sectionale garagepoort is het daarom altijd van belang die veerspanning regelmatig te laten controleren.

Controleer regelmatig de veerspanning

Niet iedere huishouden gebruiken hun garagepoorten evenveel. De een gebruikt hem dagelijks een aantal keer en de ander gebruikt hem een paar keer per week. Door intensief gebruik en in verloop van tijd neemt de kracht van de veerspanning af. Een gevolg hiervan is dat de garagepoorten niet soepel meer werkt en dat de poort uit balans is. Onderzoek wijst uit dat de veerspanning van een garagepoort al vrij snel na gebruik begint af te nemen. Die krachtvermindering zal zich tijdens een aantal maanden redelijk stabiliseren, om daarna plots flink af te nemen. Juist dan is de veerspanning van een sectionale poort niet meer betrouwbaar en loopt u kans op schade aan de motor of de poort zelf. Op basis van het gemiddelde gebruik raden wij u daarom aan de veerspanning van uw garagepoort ieder jaar opnieuw te laten instellen. Gebruikt u uw garagepoort zeer frequent, dan is het raadzaam het opnieuw instellen vaker te laten uitvoeren.

Kan ik zelf de veren vervangen of opspannen?

Er zijn op internet diverse instructievideo’s en handleidingen terug te vinden. Daarin wordt uitgelegd hoe je zelf aan de slag kunt om veren zelf goed op te spannen of te vervangen. Trekveren staan minder op spanning, dan torsieveren. Als je ervoor kiest om trekveren zelf te vervangen, neem dan altijd de nodige voorzichtigheid in achting. Bij torsieveren kun je echter beter een ervaren technieker inschakelen. Torsieveren staan altijd op hoge spanning en dat kan zeer gevaarlijke situaties opleveren. Natuurlijk kun je, als je twijfelt over het vervangen van trekveren ook een gespecialiseerde technieker om hulp vragen. De monteurs van ROMASS hebben ruime ervaring en kunnen zowel trek- als torsieveren snel, vakkundig en veilig vervangen.

Kijk voor meer informatie over de veren van garagepoorten op deze website: www.romass.nl